Voor scholen

Dankzij Natuurpunt Educatie kunnen wij educatieve koffers aanbieden. Deze koffers werden door Natuurpunt Educatie ontwikkeld voor de derde graad lager onderwijs. Toch kan je ook met jongere of oudere kinderen aan de slag. Hieronder vind je kort al wat info over de koffers.

Educatieve koffers

Met de waterkoffer kan je op ontdekking in en rond het water. Welke diertjes leven er? Is het water helder of troebel? Hoe is het gesteld met het zuurstofgehalte? Welke planten vinden we terug aan de waterkant? Met behulp van de waterkoffer kom je dit te weten. Voor leerkrachten is er een handige lesmap om de lessen rond het thema voor te bereiden. Er is zowel aandacht voor theorie als voor praktijk. In de map zitten leerlingenblaadjes om te gebruiken tijdens de les. Voor het veldwerk zijn er handige fiches met doe-opdrachten. Voldoende educatief materiaal zoals loeppotjes, schepnetjes, determinatietabellen en teststrips, zorgen er voor dat het veldwerk boeiend en leerrijk is. De koffer kan zowel in het lager onderwijs als het middelbaar onderwijs gebruikt worden.

Met de bosrugzak op ontdekking in het bos! Leuke opdrachten leren je meer over het leven in het bos. Je kan aan de slag met een boomhoogtemeter, loeppotjes, schopjes en een zeef. Een insectenzuigpotje zorgt ervoor dat ook de kleinste kriebelbeestjes niet aan je blik ontsnappen. Een determinatietabel helpt je dan om deze diertjes te herkennen. Voor de begeleiders is er een beknopte handleiding en er zijn handige fiches met theorie en praktijkopdrachten.

Als je meer wilt leren over de planten en dieren die je in een weide kan vinden, moet je op stap met de weidevogelkoffer. Niet enkel vogels komen aan bod maar via deze koffer leer je ook meer over weidebloemen, hommels, de mol en andere levende diertjes. In deze koffer zit ook het leerrijke Grutto-gezelschapsspel. Voor leerkrachten is er een uitgebreide lesmap boordevol nuttige informatie en in de map zitten eveneens werkblaadjes voor de leerlingen.

De papierkoffer is gericht naar het 5de en 6de leerjaar van het lager onderwijs en is ontwikkeld door de federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu. Aan de hand van spelletjes, oefeningen, experimenten en besprekingen schetst de pedagogische koffer de levenscyclus van papier en leren de leerlingen dat de verschillende fasen van de levenscyclus schade kunnen toebrengen aan het milieu. De kinderen leren de rol die ze kunnen spelen om de invloed van die milieuhinder te verminderen en hoe zich milieuvriendelijk te gedragen thuis en op school.

De kriebelkoffer is het ideale instrument om kinderen te laten kennismaken met insecten en andere ‘vieze’ beestjes, zoals bijvoorbeeld slakken en spinnen. Wil je al spelenderwijs een voedselketen opbouwen of wil je nagaan waarom een ecosysteem zo belangrijk is? Trek je liever de natuur in, gewapend met netjes, potjes, loepen enz… om allerlei kriebelbeestjes te ontdekken? Een duik in deze koffer biedt het je allemaal! Naast de vele doeopdrachten, beschikt deze koffer over educatieve bundels waarin lieveheersbeestjes, vliegen, mieren, slakken, spinnen en libellen afzonderlijk en grondig worden besproken. Handige geïllustreerde fiches helpen de kinderen dan weer om snel geïnformeerd te worden over één van de vele kriebeldiertjes die in onze omgeving te vinden zijn. De koffer is ontwikkeld voor kinderen uit de derde graad, maar ook jongere kinderen zullen zich uitleven wanneer ze aan de slag gaan met één van de vele doeopdrachten.

Praktisch

Een koffer ontlenen kan na reservatie bij Natuurpunt Educatie. De koffer moet worden opgehaald en teruggebracht bij Natuurpunt Educatie in Turnhout. Heb je liever dat er een educatieve medewerker mee op stap gaat met de koffer, dan is dit eveneens mogelijk na overleg.
Je betaalt €10 per week. Eventuele beschadigde of verloren materialen moeten worden vergoed. Indien de koffer in slechte staat wordt teruggebracht worden er eveneens €10 schoonmaakkosten aangerekend.
Voor meer informatie over onze educatieve koffers of reservaties kan je terecht bij:

Natuurpunt Educatie
Lotte Struyf
lotte.struyf@natuurpunt.be
014/47 29 55

Graatakker 11, 2300 Turnhout
www.natuureducatie.be.